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February 9, 2018 

 

 

 

Dennis Free, Chairman 

Second Congressional District Committee 

Republican Party of Virginia 

 

VIA E-mail 

 

Dear Chairman Free: 

 

 You requested my opinion regarding a proposal to amend the bylaws of the unit 

committee in the City of Norfolk—the Republican Party of Norfolk—regarding the 

qualifications of officers. Specifically, you ask whether the proposal, if adopted, would 

conflict with the State Party Plan. 

 

 The proposed amendment you shared with me, Proposed Amendment #1 dated 

January 24, 2018, would add to the provision on election and terms of office for 

chairman, the following: “No current or within six months paid members of campaign 

staffs, consultants, lobbyists or the paid staff of the Republican Party of Virginia shall be 

eligible to hold the offices of Chairman or Vice-Chairman.” 

 

 This proposed language, by adding to the qualifications for unit chairman, would 

conflict with the Party Plan. In reaching this conclusion, I am guided by a line of prior 

opinions and the reasoning upon which they rely, particularly a thorough, well-reasoned 

opinion by my predecessor, Lee Goodman, dated March 24, 2010.  

 

 The Party Plan sets out the framework within which all official committees, 

including unit committees, must operate. Unit committees may adopt bylaws to expand 

on that framework, but, in doing so, they may not conflict with the Party Plan. See 

generally Robert’s Rules of Order Newly Revised (hereinafter “RONR”) (11th ed.), p. 

567, ll. 24-34.  

 

 One tool for determining a conflict is the interpretive canon expression unius est 

exclusion alterius, translated as “the expression of one thing excludes all others.” This 

canon is set forth and explained in more detail in RONR, “[i]f the bylaws authorize 

certain things specifically, other things of the same class are thereby prohibited.” RONR, 



 

  

p. 589, ll. 33-34. In this case, the Party Plan sets out certain qualifications for chairman 

specifically, so other qualifications, not so set out are prohibited. 

 

 The Plan sets out two general qualifications and allows for units to set a third at 

their option. Article I, Section B provides in relevant part: “All Chairmen … shall be 

members of the Republican Party of Virginia as stated in this Article and must be legally 

qualified voters of the respective Units which they represent as chairmen….” Chairmen 

must be members (i.e., meet the qualifications for participation spelled out in Article I, 

Section A) and they must be voters in the unit. 

 

 Article VIII, which governs mass meetings, party canvasses, conventions and 

primaries, allows for unit committees to include pre-filing requirements for candidates for 

chairmen. Art. VIII, Sec. A, para. 3. Pre-filing requirements may include the use of a 

particular form and the payment of a filing fee. Id. 

 

 By setting out these three provisions on qualification of candidates for chairmen, 

the Plan prohibits the addition of any other qualifications. 

 

 Several prior opinions, all of which, pursuant to Article X are binding unless and 

until overturned, reach a similar conclusion: 

• An opinion dated October 22, 2015, held that adding additional residency 

requirements for certain seats on the State Central Committee elected from a 

District conflicted with the Plan’s provision on qualifications for members of the 

State Central Committee; 

• An opinion dated March 25, 2010, held that term limits for unit chairs conflicted 

with the Plan’s provisions on qualifications for unit chairs; 

• An opinion dated May 7, 2008, held that past dues payment and attendance at 

prior meetings as qualifications for unit chair conflicted with the Plan’s provisions 

on qualifications for unit chairs; 

• An opinion dated July 29, 1996, held that dues payment as a condition for 

participation in a mass meeting conflicted with the Plan’s provisions on 

qualifications for participation in mass meetings. 

 

 This letter constitutes a ruling or interpretation of the Party Plan. Pursuant to 

Article X, it may be appealed to the Appeals Committee or directly to the State Central 

Committee within thirty days of the date it is posted on the RPV website. 

 

Sincerely, 

 
Chris Marston, 

General Counsel 


