
 
 

Republican Party of Virginia 

www.rpv.org 

 

The Richard D. Obenshain Center  •  115 East Grace Street  •  Richmond, Virginia  23219 

804-780-0111 •  FAX: 804-343-1060 

 
PAID FOR AND AUTHORIZED BY THE REPUBLICAN PARTY OF VIRGINIA.  CONTRIBUTIONS ARE NOT TAX  DEDUCTIBLE.  

 

October 22, 2015 

 

 

 

Fred Gruber, Chairman 

Seventh Congressional District Republican Committee 

 

VIA E-mail fgdistrict7va@comcast.net 

 

Dear Chairman Gruber, 

 

 You have requested my interpretation of the provisions of the Party Plan 

regarding membership on the State Central Committee and any conflict that may exist 

between those provisions and Article IV of the Seventh Congressional District Plan of 

Organization (hereinafter “bylaws”). Specifically, you ask whether a District Committee 

may specify from which geographic areas within the District a member of the State 

Central Committee may be elected. And, if a conflict does exist, whether the election of 

the current members of the State Central Committee from the Seventh District was 

invalid. 

 

 At the outset, I note that only the State Central Committee can remove one of its 

members. See Art. VII, Sec. C.; see also Opinion of the General Counsel (“GCO”), Feb. 

12, 2009, GCO March 23, 2010. The election of the current members of the State Central 

Committee from the Seventh District having been accepted by the Committee without 

objection for many months, an opinion of the General Counsel regarding the Party Plan 

may not have the effect of removing them. To hold otherwise could invalidate any 

number of actions by the Committee and the District Committee since their election. It 

would also be contrary to the Party Plan’s requirement that contests be made in writing 

within 30 days. See Art. X, Sec. B. 

 

 Additionally, the provisions of the District Committee’s bylaws were adopted on 

September 19, 2012, after the District’s 2012 Quadrennial Convention at which three of 

the five members were elected. It is unclear from the record whether the additional 

member resulting from the plurality vote for President was elected by the District 

Committee before or after the bylaws were adopted. So, only one (the additional member 

resulting from the District’s representation by a Republican member of Congress) or 

possibly two of the members were elected while the bylaws provision in question was in 

effect. Had a timely contest been filed after either of these elections, its outcome would 
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depend on all of the facts and circumstances (e.g., was anyone not meeting the 

geographic criteria who sought the office ruled ineligible because of this provision). 

  

 Turning to the interpretive question you pose, I begin with the text of the relevant 

provisions. The Party Plan’s provisions regarding membership of the State Central 

Committee clearly require that the District members (those specified in paragraphs 10, 

11, and 12 of Article III, Section A) be elected “from each District.” That geographic 

requirement and the requirements of Article I, which apply to all members of official 

committees are the only qualifications set by the Party Plan. 

 

 With respect to the three District members elected by the quadrennial district 

convention, candidates may also be required to meet requirements established in a 

convention call pursuant to paragraph 3 of Article VIII, Section A, including pre-filing 

and a filing fee at the option of the District Committee issuing the call. 

 

 Your Committee’s bylaws purports to add additional geographic qualifications to 

the District members: 

 

“Article IV—State Central Committee Representation 

A. The five representatives to the Republican Party of 

Virginia’s State Central Committee shall be comprised as 

the following: 

1. Congressional- Resident of Hanover County 

2. Presidential- Rural Representative 

3. Resident of Henrico County 

4. Resident of Chesterfield County 

5. Rural Representative 

B. The rural representative will come from a locality in the 7th 

District other than Hanover County, Henrico County, or 

Chesterfield County.” 

 

The question presented is whether additional requirements, beyond those in the Party 

Plan may be added. In responding, I am guided by the opinion of my predecessor, Lee 

Goodman, when asked to opine on whether a unit could impose term limits on its chair. 

 

 In his opinion, issued on March 24, 2010, Goodman concluded that any restrictive 

qualifications on candidates for Unit Chairman beyond those specified in the Party Plan 

are impermissible. See GCO March 24, 2010. In this analogous situation, I see no 

distinguishing facts or considerations that would lead me to a different conclusion. 

 

 As Goodman notes, the Party Plan could certainly be amended to authorize 

District Committees to impose additional requirements, but until such an amendment is 

made, Article IV of your Committee’s bylaws are inconsistent with the Party Plan and 

cannot be enforced. Id. 

 



 

  

 This letter is a ruling or interpretation of the Party Plan for purposes of Article X 

and, as such, may be appealed either to the Appeals Committee or directly to the State 

Central Committee within thirty days of its posting on the RPV website. 

 

Sincerely, 

 
Chris Marston, 

General Counsel 


